Böckerna

Den första boken om Jesper skrev jag för att jag tyckte att den fattades. Jag letade och letade efter en rolig och djup bok som tog mellanstadiebarns livsfrågor på allvar. Till sist började jag skriva en själv. Och till min stora förvåning blev den klar. Och jag tyckte den blev bra. Och Verbum förlag gav ut den. Och den blev populär. Vilket betyder att en massa ungar i Sverige (och några i Finland) har följt Jespers öden och äventyr. Jag har faktiskt fått reda på att den fortfarande läses runt om i vårt land, och att man vårdar de slitna exemplar som finns kvar ömt.

*

Den andra boken om Jesper skrev jag faktiskt innan den första kom ut. Det var inte så att jag ville koka ihop en uppföljare, utan det var två böcker från början i mitt huvud. Efter det var det slut. Trodde jag. Men många år senare fick jag en idé. En sorts kristen ungdomsboksversion av Da Vinci koden möter en skattjakt. Jesper och hans kompisar drog ut på äventyr igen. Det finns alltså en tredje bok om Jesper färdigskriven, Jesper och Hemligheten. Först tände Verbum, och det pratades om en Jesper revival. Vi funderade till och med på en triologibox. Sen beslöt dom sig för att lägga ner alltihop. Och de två första böckerna utgick istället från deras sortiment. Så kan det gå! Men är du nyfiken finns Jesper & Hemligheten att ladda ner, tillsammans med de tidigare utgivna Jesperböckerna. Klicka på ”Jesper” i menyn så hittar du dom.

*

Det kom ett brev från Verbum förlag där dess författare uppmanades att skriva en kort berättelse till ett projekt som hette ”Framtidslandet”.

Boken skulle bli en nedräkning på det gamla årtusendet, som en kalender, med en berättelse varje dag över milleniumskiftet. Gamla berättelser av storheter som Astrid Lindgren, Selma Lagerlöf och Sören Kierkegaard blandades med nyskrivna berättelser av författare från hela norden. Däribland kom min berättelse ”Guds lille elektron” med.

Jag måste erkänna att det kändes stort att publiceras mellan samma pärmar som dessa kända författare, och det råder väl inget tvivel om att det var första och sista gången som jag nämns i samma andetag som dom. Men jag är väldigt stolt över min lilla berättelse.Berättelsen handlar om Minor, en liten elektron som är trött på att vara så liten att han inte ens syns, och som ifrågasätter meningen med att susa omkring. Då tar Gud med honom på en liten resa och visar från ett annat perspektiv hur viktig lille Minor är i Guds stora skapelse. Och att alla, även dom som är så små att de inte ens syns, behövs och har en viktig uppgift. Och är älskade av Gud. Något som berörde mig djupt var när jag fick höra att en mamma läst berättelsen på ett dop av sin lilla, för tidigt födda, flicka. Där, i det lilla ögonblicket, fick berättelsen sin mening och sitt värde. Allt annat är bonus!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star